Categorie: "Biernieuws"

Vliegend bier

vliegend bier op pinkpop

screenshot youtube VPRO

Dit weekend is mijn aandacht niet echt uitgegaan naar Pinkpop. Gisteren was ik oude haring aan het happen tijdens Vlaggetjesdag en vandaag probeerde ik buiten op de tennisbaan mijn overbodige energie kwijt te raken. Toch was ik benieuwd naar de optredens, dus zodra ik thuis kwam, plofte ik met een verfrissend biertje neer op de bank.

Of je Pinkpop nu leuk vindt of niet, een moment is nu al legendarisch. In een woord verbazingwekkend hoe de zanger van John Coffey het biertje vangt dat zijn richting op wordt gegooid. Alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Zeker toen hij nonchalant nog even de laatste druppels wegklokte. Mooi gevangen, maar ook zeker goed gegooid. Strak en met beleid zodat niet al het bier tijdens de vlucht verloren gaat.  Ode dus aan deze fantastische werper. Geen idee of dit geoefend is, maar ik doe het je niet na. Dank voor het leuke intermezzo.

Met een half oog kijk ik naar de andere optredens. Niets weet mij echt meer te boeien. Niks kan tippen aan dit geniale moment. John Coffey, dank voor dit geniale optreden. Dat er nog veel meer mogen volgen. Proost.

Obama geniet van een koud biertje, maar hoe lang nog?

De hopproductie staat onder druk. Bier en klimaatverandering

De hopproductie staat onder druk

Zondagochtend zat Obama al vroeg in de zon met een koud biertje. Aan de beelden te zien smaakte het erg goed. Een goed glas bier is wel aan Obama besteed. Maar voor hoe lang nog?

In de Guardian en De Morgen verscheen vandaag een alarmerend artikel over bier en klimaatverandering. Als we de opwarming van de aarde niet snel serieus nemen, kan het slecht aflopen. Niet minder dan 42 brouwerijen waarschuwen dat we zonder bier kunnen komen te zitten als we niet snel in actie komen . Van Californië tot Tsjechië staat de hopproductie onder druk van stijgende temperaturen en een tekort aan water.

Mooie Nel is de lekkerste van Nederland

het beste nederlandse bier van 2015

Lijstjes, we zijn er dol op. De honderd beste restaurants, de top-2000, de boeken top-10 en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Als het om bier gaat is het niet anders. De rate beerlijst is misschien wel de bekendste. Maar sinds dit weekend zijn er ook nieuwe ‘best of ‘ lijstjes gepresenteerd onder de naam Dutch beer challenge 2015.

Afgelopen maart  bogen 25 Bierprofessionals  zich over 155 verschillende bieren die weer verdeeld waren in ruim biercategorieën, zoals pils, saison, licht en zwaar blond, pale ale, IPA, licht en zwaar donker, bock en dubbelbock, stout/porter, gerstewijn, witbier en weizen, fruitbieren en houtgelagerde bieren.  Al deze bieren werden blind geproefd en per categorie werd er een top-3 samengesteld (goud, zilver, brons). Afgelopen weekend werden alle winnaars en de overall winnaar bekendgemaakt.

Bier maakt ook deze druilerige zondag leuk

goudse bierwandelingNog geen plannen voor deze druilerige zondag? Ook vandaag is er weer genoeg te beleven zowel binnen als buiten. Wat dacht je van een dagje Gouda? Trek je regenjas aan en haal bij Biercafé De Goudse Eend een kaart van de goudse bierkaai wandelroute op. Deze route leid je langs verloren gegane brouwerijen. Gouda had ruim 350 brouwerijen in de 14de eeuw. Veel oude panden in de stad laten de brouwhistorie van de grootste bierstad van Nederland uit de late middeleeuwen zien. De route begint en eindigt bij De Goudse Eend waar men een van de bijna 100 Nederlandse bieren kan proeven voor of na de wandeling.

Brabant
Zit je toch liever binnen? Dan klinkt de combinatie Hollandse Bieren & Brabantse Asperges je misschien wel als muziek in de oren. Vanaf €27.50 kun je genieten van het beste wat dit seizoen te bieden heeft bij Hof Cleyn Mierde in Lage Miede

Friesland
Maar ook Friesland is er van alles te proeven. Tot en met 7 juni serveren verschillende friese chefs hun favoriete gerechten met Friese bieren. Meer informatie is te vinden op de website bierutfryslan.nl 

Brielle
En in Brielle kun je vandaag flink aan de bak met bierproeven tijden het eerste Brielsche bierfestival. In café ‘t Kont van het Paard maak je kennis met lokale biertjes en leer je meer over het bierbrouwproces.

Het festival is van 13.00 tot 17.00 uur.

Kijk voor meer informatie ook op Facebook of op www.kontvanhetpaard.nl

 

De week van het Nederlandse bier, help ik proef het verschil niet meer…..

week van het Nederlandse bier Den Haag

Foto: week van het Nederlandse bier

Nederlands bier is heel hip en de komende dagen ontkom je er niet aan. Diverse cafés hebben deze week alleen Nederlands bier op tap en er zijn diverse evenementen (vaartochten, wandeltochten, proeverijen) georganiseerd die in het teken staan van bier van eigen bodem.

Sinds donderdag ben ik enthousias begonnen met het drinken en proeven van Nederlands bier. Ik heb mij prima vermaakt, maar ik merk op zulke momenten dat ik vooral enthousiast drinker ben en en helemaal geen kenner.

Houtgelagerd bier van eigen bodem, kom het proeven in Haarlem

week van het nederlandse bier in Haarlem

Foto: Jopenkerk

Nog geen plannen voor de komende dagen? In Haarlem is van alles te beleven, want ook hier wordt de week van het Nederlandse bier volop gevierd. De Jopenkerk organiseert de komen de week  diverse proeverijen en lezingen die zelfs voor niet bierdrinkers erg leuk kunnen zijn.

Zo kun je vandaag alvast genieten van Hollandse houtgelagerde bieren tijdens de barrel-aged proeverij met bijpassende hapjes. Maar natuurlijk is er nog veel meer te beleven.

Geschiedenis, kruiden en bier komen op 4 juni samen in de Oost Indië proeverij.

De Koninck restylt bier: “Bolleke” wordt APA

Foto: brouwerij de Koninck

Foto: brouwerij de Koninck

Het zal wel even wennen zijn.  Als je voortaan een De Koninck bestelt, krijg je een APA. Want dat is de nieuwe naam van het Antwerpse bier.

APA staat voor Antwaarpse Pale Ale. De brouwer heeft heel bewust voor deze naam gekozen. Voor buitenlandse gasten is het bier nu makkelijk als een pale ale te herkennen. Maar wees niet getreurd, de koosnaam Bolleke blijft gewoon bestaan.

Ook het etiket is aangepast. De connectie met de stad Antwerpen komt nu beter naar voren met afbeeldingen van de haven en de kathedraal.  De brouwer is erg trots op de nauwe band met de stad. Op het etiket is te lezen: “APA – Antwaarpse Pale Ale. De smaak van ’t Stad. Van ruige dokken en volle terrasjes. Van bakfietsen en zomeravonden aan de Schelde. Antwerpen in een flesje.”

Hoewel er aan de smaak helemaal niets is veranderd, is deze restyling een perfect excuus om binnenkort maar weer eens op de trein richting Antwerpen te stappen.

Het beste bier van de wereld komt uit België, de 100 beste bieren volgens Ratebeer

beste bier van de wereld

Foto:beerpulse.com

Bierwebsite ratebeer heeft weer de 100 beste bieren van de wereld bekend gemaakt. Het is waarschijnlijk geen verrassing dat het beste bier van de wereld uit België komt. Brouwerij 3 Fonteinen staat fier bovenaan de lijst met hun bier 3 Fonteinen Hommage.

Ook Nederland is vertegenwoordigd in deze ‘hemelse 100′.  Brouwerij de Molen houdt onze eer hoog met de bieren Hel & Verdoemenis (wild turkey) en Hel & Verdoemenis 666.

En dat is best iets om trots op te zijn. Iedereen bij de Molen van harte gefeliciteerd met deze geweldige prestatie!

Maar het kan natuurlijk nog beter want er zijn wel 12 Belgische bieren opgenomen in deze lijst:

  • 3 Fonteinen Hommage
  • Cantillon Lou Pepe Pure Kriek
  • Rochefort Trappistes 10
  • Rochefort Trappistes 8
  • Rodenbach Caractère Rouge
  • St. Bernardus Abt 12
  • Struise Black Albert
  • Struise Pannepot
  • Struise Pannepot Grand Reserva
  • Struise Pannepot Reserva
  • Westvleteren 12 (XII)
  • Westvleteren Extra 8

Ik kan alleen maar concluderen dat ik nog veel te ontdekken heb, want het overgrote deel van de bieren zijn nog onbekenden voor mij. Komend weekeinde ga ik gelijk op zoek naar mijn nieuwe vrienden. Ik ben benieuwd hoe makkelijk ze te vinden zijn.

Perfect getapt bier zonder hoofdpijn is niet langer utopie

bierglas

Deze week in het nieuws, het ‘zelf-afschuimende’ bierglas. Met dit glas wordt het straks een stuk makkelijker het perfecte biertje tappen.

De bedenker van dit glas, Frans Ditmer,  vertelt in het Parool: ‘Ons glas heeft een afschuining aan de afdrinkrand waardoor de bovenste laag schuim met bitters en zuren zelf overstroomt.’ En dat is goed nieuws, want het zijn juist de zuren die voor een kater kunnen zorgen.

Of we het glas snel in de horeca zullen aantreffen? Geen idee, Ditmer verwacht niet dat brouwers dit glas direct zullen omarmen. Maar wie weet.

In de tussentijd blijf ik gewoon genieten van bier uit traditionele glazen waar waarschijnlijk nog heel veel bitters en zuren in zitten, maar waar ik al jaren op en top van geniet, zonder kater.

Bron: het parool

BEDANKT!!!

bierproevenGraag wil ik al mijn trouwe lezers bedanken voor het enthousiasme en het jarenlang volgen van alles wat ik schreef op dit blog! Ik heb het met veel plezier gedaan en zonder lezers en liefhebbers ben je nergens natuurlijk. Voor wie mij wil blijven volgen, kijk op 18 januari 2014 even op mijn Facebook-pagina voor meer nieuws!