Categorie: "Bier proeven"

Trappistenbier, trappistenbier…de toekomst?

trappistenNieuwe trappistenbier komen en worden erkend en anderen staan op de tocht. Zowel de Zundertse Trappist als de Amerikaanse Trappist Spencer zijn nu beiden erkend als trappistenbrouwerij en in het bezit van een Erkend Trappistenbier dat het ATP logo draagt. Voor alle helderheid, je kunt een trappistenbrouwerij zijn maar geen erkend trappistenbier hebben, een voorbeeld daarvan is Mont des Cats. In de Belgische media staan tegelijkertijd verontrustende berichten over de Belgische Trappistenbieren.

Weekendtips: volop winterbierfestivals

haarlems winterbier festivalWil je graag in winterse en bierige sferen komen dit weekend dan kan je je hart ophalen! Er zijn meerdere festivals waaraan je een bezoekje kunt brengen. Zo vindt vandaag en morgen het Kerstbierfestival in Essen plaats. Een prachtige plek met een aanbod van tussen de 150 en 170 verschillende kerst- en winterbieren. Is Essen te ver dan is het Winterbierfestival in Haarlem op het Hortusplein voor de Jopenkerk nog een mooi bierfestijn.

Duitse biercreativiteit met Hans Müller Dreistern

MüllerDreistern2012 defHet Reinheitsgebot is nu heel actueel: wordt het werelderfgoed of niet. Wat zijn de brouwmogelijkheden of onmogelijkheden nu precies? Tijdens mijn studie in Chicago kwam het Duitse Reinheitsgebot uitvoerig aan bod. Temeer omdat er maar liefst twee Duitse brouwers in ons midden zaten. Hans Müller uit Aschaffenburg, nabij Frankfurt, bewijst dat het volgen van het Reinheitsgebot bij het brouwen van bier ook leidt tot creativiteit en prachtige bieren. Nog even ter verduidelijking: het Reinheitsgebot laat geen toevoegingen toe. Dus geen kruiden of andere smaakcomponenten. Ook kan het water niet gecorrigeerd worden of is nagisting op fles alleen mogelijk met wort en gist. Men mag immers geen suiker toevoegen. In een gesprek en degustatie met Hans Müller vertelt hij hoe deze Rolls Royce onder de Duitse bieren tot stand is gekomen.

Sterrenrestaurant De Librije lanceert eigen bier

Librije-Bier-227x300Driesterrenrestaurant De Librije heeft in samenwerking met de Jopenkerk een eigen bier ontwikkeld. Jonnie en Thérèse Boer van De Librije zochten naar een sterk bier met kruidige en dropachtige smaken. Op basis van de bestaande Jopen bieren is uiteindelijk een volledig nieuw bier ontwikkeld met ingrediënten als gagel, jeneverbes, chilipeper en trekdrop. Donkere karamel moutsoorten geven het bier body en een zacht licht zoetige smaak met herkenbare duidelijke tonen van karamel, zoethout en drop. De nasmaak doet sterk denken aan rozijnen, salmiak en sinaasappel, terwijl de geur van rood fruit, zoethout en karamel overheerst.

Nieuwe Trappistenbier Zundert compleet uitverkocht

???????????????????????????????????????????????Terwijl diverse Belgische media hier en daar wat sceptisch zijn over het succes van de tweede Nederlandse trappist Zundert, gaat de verkoop van het bier voorlopig als een speer. Alle verwachtingen zijn overtroffen en in nog geen week tijd is het bier al volledig uitverkocht. Er was al gerekend op een grote vraag naar het trappistenbier, maar dat het zo groot zou zijn had de winkel van de abdij Maria Toevlucht en de monniken echt niet verwacht. Ook in horeca en op diverse andere plekken is geen Zundertse trappist meer te krijgen. Ook ik merk dat heel wat bierliefhebbers mij vragen of ik nog een adres weet waar het bier te koop is. Helaas zullen alle liefhebbers een paar weken geduld moeten hebben.

Runderschenkel met appelstroop en Naughty Stout

dinerbierBij de Naughty Stout, het dinerbier dat ik heb ontwikkeld in samenwerking met Brouwerij De Leckere, heeft Han Hidalgo van Biercuisine.nl een bijpassend recept ontwikkeld! Runderschenkel met appelstroop! Uiteraard heb ik alle ingrediënten al in huis gehaald om deze bier-spijscombinatie te koken en te proeven. Vandaag is verder een bijzondere dag aangezien in het WinterparadIJS in Amersfoort de Naughty Stout officieel gelanceerd gaat worden. Natuurlijk doen we dat op aparte wijze namelijk door het bier te dopen met curlingstenen. De foto’s volgen natuurlijk! Hieronder het recept!

Budelse Brouwerij lanceert Masterclasses Bier

bieren-masterclass-website11Bier en speciaalbier leeft steeds meer bij  de Nederlandse consument. Bier is hot. Het is daarom erg belangrijk dat de biergenieter niet alleen meer bieren ontdekt maar ook de kennis over bier vergroot. Het bier smaakt immers nog beter als bekend is hoe je bier moet proeven en als je weet welke elementen de smaak in het bier bepaalt. De Budelse Brouwerij, die al van generatie op generatie binnen de familie wordt voortgezet,  gaat daarom haar kennis over bier delen in een zestal Masterclasses Bier.

Chouffe lanceert dessertbier Château d’Ychouffe

dessertbierEr is een nieuw kabouterbier of moet ik zeggen kabouterwijn op de markt: Château d’Ychouffe. Dit is een blend van 60 procent Chouffe wort (basis van een bier voordat de gist is toegevoegd) en 40% dessertwijnmost afkomstig van Château Du Cros. De wijn is afkomstig van Loupiac die bekend staat om hun zoete smaak en op de markt als dessertwijn wordt verkocht. Bij deze nieuwe bier-wijncreatie was het de bedoeling dat het zoete karakter absoluut behouden zou blijven. Het gistingsproces is daarom op de voet gevolgd waarbij de gisting op het juiste moment werd gestopt zodat er voldoende restsuiker zou achterblijven.

Wordt het Reinheitsgebot werelderfgoed?

Duitse vlagHet Duitse Reinheitsgebot werd al in 1516 ingevoerd door de Duitse brouwers. In die tijd werd er met de ingrediënten van bier veel gesjoemeld om het goedkoper te maken waardoor de bevolking gevaar ging lopen aangezien niet meer bekend was hoe het bier daadwerkelijk tot stand was gekomen. In Duitsland introduceerde men daarom het Reinheitsgebot wat betekent dat er geen toevoegingen aan het bier wordt gedaan en er puur met water, hop, gerstemout en gist gewerkt mag worden. Er zijn inmiddels wel de nodige aanpassingen gemaakt maar het Reinheitsgebot is nog altijd van kracht. Brouwers die bier brouwen voor export mogen bijvoorbeeld wel toevoegingen doen. De Duitse brouwers zijn nu zo trots op hun brouwwetten dat ze voor deze biertraditie graag de Werelderfgoedstatus willen aanvragen bij de VN cultuurorganisatie Unesco.